De bästa platserna på stränder på Plattformen – kom och dela dina tips!

Uutta Helsinkiä
3.6.2015

I Helsingfors finns en över 130 km lång strandlinje som är öppen för alla. På sommarutställningen Vattenbryn på Plattformen visas de bästa platserna längs strandlinjen. I sommar kan vem som helst även ordna ett strandsommar-evenemang på färdigt reserverade platser längs rutten.

Var tycker du att den bästa platsen för att ta sig ett dopp finns i Helsingfors? Och vilken är den vackraste naturplatsen längs strandlinjen? Var finns den bästa strandservicen? Utställningsbesökarna kan dela med sig av sina favoritplatser på en jättestor strandkarta eller lämna en hälsning på ett vykort till planerarna av det maritima Helsingfors.

Längs den även internationellt unika strandlinjen Helsingfors finns både urbana bostadsområden, välskötta parker, torgliv i innerstaden och orörd naturstrand. Det finns ungefär 300 öar utanför Helsingfors.

Alla Helsingforsbor bor närmare än 10 kilometer från en strand. I de tidigare hamnområdena Västra hamnen, Fiskehamnen och Kronbergsstranden kommer det i början av 2030-talet att bo sammanlagt ungefär 55 000 stadsbor.

Att öppna strandlinjen för alla har redan länge varit en princip inom Helsingfors stadsplanering. Under de kommande åren uppstår det mer öppen strandlinje och badplatser i de nya stadsdelarna.

Evenemangsplatserna för strandsommaren är färdiga – vad skulle du ordna?

Nu i sommar kan vem som helst ordna ett publikevenemang på Helsingfors stränder. Läng strandlinjen har reserverats 14 trevliga platser enkom för öppna evenemang. Evenemangsorganisatörer och inbjudna gäster är vi, alla helsingforsare. Evenemangshelheten produceras av Yhteismaa ry.

Vill vi kanske uppleva dans i sommarkvällen i Fiskehamnen, en virkningsklubb i Arabiastranden, ett lopptorg i Solvik eller en gemensam supé i Nybondas. Några andra tillstånd än en reservering behövs inte! Platserna och evenemangen finns på webbplatsen för strandsommaren rantakesa130km.fi

Ta foton av Helsingfors stränder och delta i utställningen #yli130km

Berättelsen om strandlinjen löper vidare i stadsbornas fotografier. Bilder som laddats upp på Instagram med taggarna #yli130km ja #instawalkHelsinki är med i utställningen. Dessutom ordnar stadsplaneringskontoret och Finlands fotografiska museum guidade Instagram-promenader: onsdagen den 3 juni till Lappvikens sjukhus park samt den 10 juni till Busholmen.

Under juni och juli kan barn på lördagarna inspireras av havet i utställningens pappersbåtsverkstäder som börjar klockan 14. Under Helsingforsdagen den 12 juni pimpas det upp strandbollar på Plattformen.

Välkommen för att njuta av Helsingfors härliga stränder och roliga evenemang!

Vattenbryn 5.6–12.9.2015
Info- och utställningslokalen Plattformen
Narinken 2, Kampen
öppet mån–fre. kl. 10–19, lör. kl. 12–16
laituri.hel.fi

Strandsommarens evenemang och platser >>

Sommarutställningen Vattenbryn på Plattformen >>