Ljusfestivalen Lux Helsinki 6-10 januari

Centrum
5.1.2016

Ljusfestivalen Lux Helsinki ordnas redan för åttonde gången mellan onsdag och söndag 6–10 januari. En nyhet i 2016 års upplaga av Lux Helsinki är den nya rutten med ljusverk, som börjar från konstmuseet Ateneum, fortsätter mot Esplanaden, Bulevarden och Annegatan, och slutar vid Annegården.

Dessutom utvecklas festivalen till en mångsidigare stadsfestival genom satsningar på gatumat och besökarupplevelsen.

Intressanta ljus- och mediekonstnärer från Finland, Frankrike, Belgien och Kanada genomför över 15 ljusverk i evenemanget. Ljuskonstverken kan avnjutas dagligen kl. 17–22.


Cloud på i Light Marina Bay-festivalen i Singapore / Ljuslekparken på Lux Helsinki 2015

I konstmuseet Ateneum ses sammanlagt tre verk. Jarmo Vellonens, Marikki Hakolas, Epa Tamminens och Jone Takamäkis Frontiers påminner om en orkester, vars olika element för en dialog med varandra.

De jättelika, upp till sju meter höga arbetslamporna har rymt från ett stort kontor till Esplanadparken för att roa sig. Den franska gruppen TILTs verk Lampounette har besökt ljusfestivaler i bl.a. Förenade Arabemiraten och Kina.

Framför Porthania visas Rémi Bruns lekfulla Loopy Lou – en figur som hoppar hopprep, där rörelserna skapas av bara några LED-lampor. 

På Domkyrkans fasad projiceras verkserien Ilon kuvia (Glädjebilder), som skapats av åtta kända finländska samtidskonstnärer som arbetar mellan olika konstformer. Konstnärerna i det lugna, ljudlösa verket är Stefan Bremer, Eeva Hannula, Henna Jula, Heta Kuchka, Visa Norros, Maiju Salmenkivi, Petri Tuhkanen och Katja Tukiainen.

Kari Kola, som planerat ljusverk i bland annat Prag och Paris, genomför Color Park i Gamla kyrkoparken. Verket vill få besökarna att leka med ljuset. 

I korsningen av Annegatan och Kalevagatan ses Cloud, bestående av sextusen glödlampor. Regndropparna som hänger från lampmolnet är lampornas avbrytare, som publiken kan dra i för att tända eller släcka ljuset. Kanadensarna Caitlind r.c. Browns och Wayne Garrets verk har setts på flera ljusevenemang på olika håll i världen.

Dessutom ses verk i bland annat Domkyrkans stapel, Torgkvarteren på Sofiegatan, på Esplanadens scen, i Skillnadens paviljong, i fönstret på Bar Loose samt på Annegårdens fasad.

Läs mer:
Luxhelsinki.fi
Ljusfestivalen Lux Helsinki erbjuder gatumat, verkstäder och klubbar
#luxhelsinki
Facebook
Twitter
Instagram