Sompasauna får priset Helsingfors kulturgärning

Fiskehamnen
28.1.2016

Helsingfors kultur- och biblioteksnämnd valde mottagaren av utmärkelsen bland 688 förslag som stadsborna lämnat in under hösten. I sin motivering betonade nämnden Sompasaunas genuina gemenskap och originella kreativitet som gör vardagen mer glädjande för både invånare och turister.

Kultur- och biblioteksnämndens ordförande Jukka Relander: "Sompasauna är avgiftsfri och öppen för alla, och den främjar bastukulturen på ett ypperligt, urbant sätt. Bastun ligger i Fiskhamnens grova, vackra, industriella strandmiljö och har snabbt blivit en symbol för gemenskap i Helsingfors."

Sompasauna byggdes på talko och drivs med öppna dörrar som en blandbastu. Bastun har stimulerat stadskulturen på Fiskehamnens södra udde sedan 2011. Föreningen Sompasaunaseura ry, grundad hösten 2013, styr bastuns verksamhet och främjar traditionen med allmänna bastur. För att fira Kulturgärning-priset bjuder föreningen alla stadsbor på bastubad med ved och tillbehör lördagen den 30 januari med början kl. 17.30. 

Förutom priset Helsingfors kulturgärning 2015 tilldelade kultur- och biblioteksnämnden hedersomnämnanden till samfundscaféet MuuMaa som verkar på Blåbärslandet samt till skådespelerskan Noora Dadu för föreställningen Minun Palestiinani på Teatteri Takomo.
 

Förfrågningar:
Jussi Kaisjoki, kommunikationschef, tfn 09 310 29870, jussi.kaisjoki@hel.fi