Museet har öppet 24 timmar

Centrum
12.5.2016

Helsingfors stadsmuseum öppnar ett nytt museum vid Senatstorgets hörn. Museet vid hörnet av Alexandersgatan och Katrinegatan har alltid fritt inträde, och när dörrarna öppnas fredagen 13.5 är inträdet särskilt fritt, eftersom museet har öppet i 24 timmar med början kl. 17. Då kan man komma och bekanta sig med det nya museets utbud och de färska utställningarna till och med mitt i natten. Evenemanget har fritt inträde.

I museets första utställningar finns det brustna hjärtan och eget Helsingfors. Museum of Broken Relationships visar föremål som skänkts anonymt och berättelser om brustna förhållanden. I utställningen finns det separationsföremål som samlats in såväl i Helsingfors som ute i världen. En annan utställning, Helsingforsbitar, däremot dyker ner i Helsingfors förflutna och för gemensamma minnen från stadens historia upp till ytan.

Barnens stad är favoritutställningen för barn i lekåldern, där man kan leka i en handelsbod från 1700-talet, skriva på en griffeltavla i folkskolbänken och studera vardagsföremål i mormors hem från 1970-talet. I Tidsmaskinen på nedre våningen vaknar Signe Branders fotografier av ett Helsingfors i snabb förändring till liv med hjälp av ny teknik. Besökarna kan åka på en tidsresa både i rummet och med hjälp av utrustning för virtuell verklighet.

Det nya museet firas dygnet runt

Vi börjar förbereda oss inför öppnandet av museets dörrar redan kl. 16, då Katrinegatan fylls av karnevalsstämning, cirkusfigurer och ballonger. I festyran deltar även en nostalgisk öppen spårvagn, The Bad Ass Brass Band och Marco Bjurström.

När dörrarna öppnas fredag kväll kan stadsborna förutom att bekanta sig med det stämningsfulla museet under 24 timmar även njuta av mångsidigt program. Muuan mies samt Inginmaa/Röyhkä/Hypnomen står för musiken. Man kan tillbringa vårnatten genom att se på utställningarna, på äventyr i museet eller genom att se Night at the Museum-filmer på bildrörs-TV. Museet erbjuder även en sällsynt guidning vid midnatt.

När lördagsmorgonen stundar kan de piggaste komma på morgongympa i retrostil. På förmiddagen sätter vi igång med traditionella gårdslekar och musikprogram för barn med Eppel&Peppel. Under dagen får allmänheten vandra omkring i det nya museet, föra samtal med historiska Helsingforsbor och delta i guidade visningar. Museet har öppet till klockan 17 på lördag. Fritt inträde, alla är varmt välkomna!

PROGRAM

Fredag 13.5

 1. 16 Karnevalsstämning, cirkusfigurer och ballonger på Katrinegatan. I festyran deltar även en nostalgisk öppen spårvagn, The Bad Ass Brass Band och Marco Bjurström.
 2. 17 Det nya museets dörrar öppnas och festfolket vandrar in i takt med musik som spelas av The Bad Ass Brass Band.
 3. 17 det nya museet och utställningarna har öppet under 24 timmar
 4. 19 Muuan mies på museets innergård (Goviniuska gården)
 5. 22 Inginmaa/Röyhkä/Hypnomen på museets innergård (Falkmanska gården)
 6. 24 Bli bekant med museet-guidning
 7. 24–7 Night at the Museum-filmmaraton på bildrörs-TV

Lördag 14.5

 1. 24–17 Det nya museet och utställningarna har öppet
 2. 24–7 Night at the Museum-filmmaraton på bildrörs-TV
 3. 8 Åttiotalsgympa i museets aula
 4. 10–15 Traditionella gårdslekar på museets innergård (Goviniuska gården)
 5. 11 och 15 Eppel&Peppel uppträder på finska på museets innergård (Falkmanska gården)
 6. 13 Eppel&Peppel uppträder på svenska på museets innergård (Falkmanska gården)
 7. 13, 14 och 15 Bli bekant med museet-guidningar
 8. Museet stänger, vi ses igen söndagen 15.5 kl. 11!

Helsingfors stadsmuseum
Alexandersgatan 16
Öppet
13.5 öppet under 24 timmar med början kl. 17
15.5:
mån–fre 11–19
lör–sön 11–17
ALLTID FRITT INTRÄDE