Festspelen börjar fredagen den 19 augusti

Centrum
1.8.2016

Helsingfors festspel tar över staden igen med ett utbud av internationella toppnamn, lovande talanger, mångkonstnärliga helheter, stämningsfulla kvällar i Huvilatältet och oväntade stadsevenemang. I augusti–september möts metal och folkmusik, rave och klassisk musik, magi och cirkus, hiphop och Musikhuset, filosofi och Kiasma. Helsingfors Festspel arrangeras 19.8-4.9. Konstens Natt arrangeras den 25 augusti.

Finlands och hela Nordens största mångkonstnärliga festival bjuder bland annat på nutidsteaterns kompromisslösa toppnamn Romeo Castellucci, Ernest Ranglin som uppträder i Huvilatältet under sin avskedsturné samt den klassiska musikens superstjärnor Lang Lang och venezuelanska Simón Bolívar Symphony Orchestras dirigent Gustavo Dudamel.

Elektronisk musik, hiphop och världsstjärnor kryddar den klassiska musiken

Programmet för klassisk musik presenterar världsstjärnor på Finlandsbesök och ritar om invanda konsertmönster. Musikhusets konserter inleds med Skälmsk sommarnatt, ett mångkonstnärligt ymnighetshorn som kombinerar Shakespeare, ambient och hiphop och delvis tolkar Mendelssohns En midsommarnattsdröm genom gatudans. Under kvällen uppförs dessutom verk av John Luther Adams och de senaste verken av Magnus Lindberg och Lauri Porra, med Paperi T som solist. Helsingfors stadsorkester och Radions symfoniorkester dirigeras av Dalia Stasevska.

På Classical Trancelations in Concert i Musikhuset uruppförs Lowlands orkesterarrangemang av klassiska danslåtar. Konceptet som nu för första gången presenteras i Finland kombinerar den traditionella konserten med raveevenemangets visuella dimension. HSO dirigeras av Klaus Mäkelä.

Råa rytmer, heavy, finsk rap och levande legender i Huvilatältet

Huvilatältet som firade sitt 20-årsjubileum i fjol har blivit ett landmärke i Helsingfors och bjuder också i år på tunga namn, själfulla melodier och unika konsertsamarbeten. LoveProge är en kväll då publiken får njuta av progressiv rock direkt från Love Records 70-talskatalog med Jukka Gustavson, Mikko Alatalo, Emma Salokoski och bandledaren Lauri Porra. Den inhemska rockens tungviktare Amorphis uppträder i Huvilatältet med en unik dubbelkonsert.

Niki de Saint Phalle-retrospektiv

Niki de Saint Phalles (1930–2002) storutställning i Konsthallen 20.8–30.10 presenterar ett omfattande urval av den feministiska konstnärens ikoniska verk – skulpturer som sprudlar av livsglädje och djärva kollage. Saint Phalles radikala sätt att skapa konst och hennes samhälleliga budskap talar direkt även till vår tid.

Konstens natts huvudkonstverk på Senatstorget

Konst på Senatstorget, filosofi på Kiasma och sängar på Centralgatan Choi Jeong Hwas installation med havsmotiv som växer fram på Senatstorget under Konstens natt  den 25 augusti byggs upp med hjälp av returplast och fäster uppmärksamhet vid Östersjöns tillstånd och de väldiga plastflottar som upptäckts i världshaven.

Läs mer:
Helsingfors Festspel
Program
Biljetter