Jubileumsåret Finland 100 har börjat!

Centrum
2.1.2017

Jubileumsåret för Finlands hundra år av självständighet har inletts. I Helsingfors öppnades året på nyårsafton med en stadsfestival som aldrig tidigare skådats. Enligt de första uppskattningarna deltog över totalt 130 000 besökare under hela dagen i Finland 100-invigningsfesten. När året bytte fanns ungefär 100 000 personer på plats på Medborgartorget och vid Tölöviken. Enligt rådande uppgifter har evenemanget förlöpt lugnt.

”Förberedelserna av evenemanget har varit en stor insats och förberedelserna involverade över tusen personer och 300 artister – stort tack till alla! Invigningsfestens stämning beskriver långt den entusiasm som fått finländarna att gå med i jubileumsåret. Vi har öppnat Finlands stora år i enligt med dess tema tillsammans och framför oss har vi många oförglömliga stunder”, säger Finland 100-invigningsfestens huvudproducent Ossi Luoto strax efter att invigningsfesten avslutats.

Invigningsfesten ordnades som ett samarbete mellan Finland 100, Helsingfors stad och Yle samt en bred skara aktörer kring Tölöviken. Nyårsmottagningar med Finland 100-tema ordnades också på många andra orter i Finland och även utomlands.

”För Helsingfors var det en stor ära att förverkliga jubileumsårets öppning tillsammans med Finland 100. Jag vill tacka alla som bidragit till feststämningarna och varit med och ordnat det nya århundradets party. Året fortsätter nu med ett gediget programutbud och kulminerar i självständighetsdagen också i Helsingfors. Med tanke på turismen är det fint att se att vårt jubileumsår redan nu har uppmärksammats också internationellt”, konstaterar stadsdirektör Jussi Pajunen.

Under stadsevenemanget, som räckte hela dagen, bjöds det på program för hela familjen, häftiga upplevelser samt fartfylld festivalstämning. Statsminister Juha Sipilä öppnade jubileumsåret och fyrverkeriet ovanför Tölöviken fulländade kvällen. På grund av alla tiders gatudans stängdes Mannerheimvägen för trafik mellan Kiasma och Nationaloperan under tiden 20-02.

”Enligt de uppgifter vi har för tillfället har evenemanget förlöpt utomordentligt, med tanke på folkmängden och inga större problem har hittills uppdagats. Förbudet av fyrverkeripjäser följdes exemplariskt på evenemangsområdet och folk hade förberett sig på att njuta av det gemensamma fyrverkeriet. Vi hoppas också att allas hemfärd förlöper lugnt”, säger Jussi-Pekka Lämsä, överkommissarie vid Helsingfors polisen, strax efter midnatt. 

Yle förmedlade kvällens tillställning, som också sändes utomlands, i en dirketsändning i TV1, på Yle Arenan och i Radio Suomi. Via Yle Arenan följde många med sändningen runt om i världen, speciellt i Europa och Nordamerika.

Läs mer

Finland 100 år - Helsingfors med

Suomi Finland 100