Unika lösningar när Yrkeshögskolan Arcada bygger studentbostäder och topputrustad idrottshall i Byholmen

Fiskehamnen
4.8.2017

I augusti inleder Yrkeshögskolan Arcada byggandet av nya studentbostäder och en idrottshall intill Hermanstads strandväg i Byholmen. Sättet att kombinera studentbostäder med idrottsutrymmen gör bygget unikt av sitt slag i Helsingfors och huset väntas stå inflyttningsklart i januari 2019.

Totalt är det fråga om ett modernt åttavåningshus som kommer att rymma 103 studentbostäder i våningarna 1-5 samt en topputrustad idrottshall med tillhörande konditionssal och testlabb i våningarna 6-8.

- Arcada har som ambition att skapa en egen profilering inom idrottsutbildningen i Finland. Idrottshallen ger våra studenter ändamålsenliga utrymmen för utbildning och moderna testlabb som stöder vår forskning inom idrott, rörelse och motion, konstaterar Henrik Wolff, rektor och VD för Stiftelsen Arcada.

Att bygga en idrottshall ovanpå ett bostadshus är en unik och byggnadstekniskt krävande lösning.

- Egentligen bygger vi två hus på varandra, först ett bostadshus, och ovanpå detta en idrottshall som står på bostadshuset på ett stort antal fjädrar, berättar Jörgen Wiik, VD för Stiftelsen Arcadas fastighetsbolag Arcada Nova.

Läs mer