På Stora Robertsgatan firas invigning av gågatan

Centrum
5.1.2018

Efter lång väntan är renoveringen av Stora Robertsgatan nu klar. Den 13 januari klockan 16–20 tas Helsingfors äldsta gågata nu igen i bruk till fanfar av program som planerats av gatans invånare och företagare.

Under invigningen kan du besöka gallerier, äta delikatesser på restauranger, lyssna på akustisk musik i barer, skapa konst i en verkstad för plastsopor, delta i en historisk promenad i Rödbergen, fascineras av en eldcirkus, beundra färglysande hus i blossande färgglans eller annars bara njuta av den nya gamla gågatan.

Jubileumskommittén för gemensamt stadsrum, fröjd och gemenskap Sun Robadeltar i invigningen. De aktiva i Sun Roba har redan många gånger samlat familjer, vänner, grannar, företagare och besökare vid gatan genom att arrangera oförglömliga festivaler på Helsingfors äldsta gågata. Även medlemmarna i Föreningen Rödbergen deltar i arrangemangen med sin fleråriga erfarenhet.

Roban blossar i fantastiska färger under invigningen

Invånarna och företagarna på Stora Robertsgatan har deltagit i planeringen av invigningen och en magnifik del av den kommer att vara färglysande hus i blossande färgglans. Invånarna och gatans företagare täcker över sina fönster med färgstarka silkespapper och får hela Stora Robertsgatan att glöda i fantastiska färger.

Under invigningen får vi också höra hur Stora Robertsgatan blev en Klimatgata och hur man tillsammans minskar energiförbrukningen och miljöutsläppen på gatan. Besökarna får också trampa ström och liv till Janne Käpylehtos LED-ljustorn ”Roban leditorni”.

I miljökonstnär Kristiina TikkeTuuras verkstad kan man skapa vackra takkronor av plastskräp från Stora Robertsgatan. Som material används vardagliga plastsopor från hem och butiker, till exempel förpackningsavfall, trasiga föremål och leksaker, flaskor och kapsyler samt cykelfälgar.

Under invigningen kan stadsborna också delta i en historiepromenad och då fördjupa sig i Rödbergens utveckling från en i viss mån illa beryktad arbetarstadsdel till livliga kvarter som favoriseras av konstnärer och artister.

Under totalrenoveringen av Stora Robertsgatan förbättrades användbarheten och den stadsbildsmässiga kvaliteten av gågatan.

När gatan ombyggdes ändrades korsningen med Annegatan till en så kallad shared space zon där gågatan fortsätter över Annegatan. Gatans ände vid Fredriksgatan respektive Georgsgatan spärrades med körhinder, men i vardera änden av gatan installerades automatiskt nedfällbara pollare som medger utfart från gågatan.

Hela gågatan belades med rödnyansig natursten i blandade färger. Tre lindar i gott skick bevarades och i rad med dem planterades nya småvuxna lövträd, rödlönnar och pyramidavenbokar. I zonen med gatuträd och möbler lades även naturliga stenkuber att sitta på, stolar, cykelställ och reklamanordningar. Även gatans belysning förnyades och gjordes mer energieffektiv.

BjörnWeckströms skulptur Den Visslande Helsingforsaren  hade rustats upp och lades nu tillbaka på sin plats i änden mot Georgsgatan.

Under invigningen håller också en planerare jour som berättar mer om gaturenoveringen av Stora Robertsgatan.

Programmet för invigningen av Roban preciseras närmare på Facebook:

https://www.facebook.com/events/1765748023437727/