Solenergi vid Slakthuset

Fiskehamnen
20.4.2018

Partitorget strävar efter miljövänliga lösningar och utvecklingen gör ett betydande framsteg inom kort då tillgången till egen solenergi blir verklighet. På taket på Slakthuset installerar man 243 solpaneler som står för ungefär tio procent av elkonsumtionen i byggnaden.

Folk som besöker Slakthuset kan med egna ögon och i realtid följa med effektiviteten i produktionen av solenergi genom bildskärmen som hänger på väggen i restaurang Kellohalli.

Företaget GreenEnergy Oy levererar solenergisystemet och projektchef Harri Lääveri berättar att den mest populära årstiden att installera solenergi är på våren då solpanelerna också är mest effektiva. Stick i stäv med allmän tro fungerar solpaneler allra bäst när det är både svalt och soligt. Det behöver med andra ord inte vara väldigt varmt väder.

”Installeringen av solpaneler dröjer beroende på byggnaden. I ett småhus kan man utföra arbetet på en dag, i fråga om större byggnader tar arbetet en vecka eller två veckor”, säger Rauli Wathén som är chef för installeringsarbetena vid företaget Suomen Aurinkotekniikka.

Solenergi på Partitorget ingår i stadens principer om att bygga energisnålt och målet är att främja solenergi både när man bygger nytt och reparerar gammalt. Vid det här laget har man installerat solpaneler på taket på några skolor och Finlandia-huset och när bygget på Slakthuset är färdigt ska räddningsstationen i Mellungsby få solpaneler på taket.

Solenergisystemet på Partitorget ingår i ett ramavtal som är gemensamt för 30 kommuner. Det betyder att man inte behöver konkurrensutsätta varje projekt skilt för sig och leveranser jämte installationer sker som nyckelfärdigt solpanelsystem.