Nya planer för entréhallen i Helsingfors stadshus öppna för kommentarer

Centrum
14.5.2018

Entréhallen i Helsingfors stadshus utvecklas till en gemensam lokal för invånare, besökare och stadens personal, där man kan delta i utvecklandet av staden. Ombyggnaden av entréhallen börjar den 24 september och invigning firas i början av år 2019. Nu har förnyandet avancerat till ett skede där de första planerna kan kommenteras. Idéerna framställs i stadshusets entréhall 14–18 maj klockan 9–19, då kommentarer kan lämnas till förevisarna som är på plats. (Undantag: entréhallen är stängd den 15 maj klockan 11–15.)

Planerna för entréhallen som presenteras har skapats som ett resultat av verkstäderna som ordnades på stadshuset 18 och 24 april. Entréhallens nya innehåll alstrades tillsammans med anställda vid stadskansliet och stadens sektorer samt stadsbor och intressentgrupper.

Stadshusets entréhall ska i fortsättningen fungera som en plattform för utvecklingen av Helsingfors och göra tanken om världens bäst fungerande stad upplevelserikt förnimbar. Den nya helheten kommer att täcka huvudentréhallen inklusive möteslokaler och en kundresa till festsalen på andra våningen.

Kuudes Helsinki är servicedesignpartner för projektet. I maj inleds också entréhallens arkitekt- och inredningsplanering som Verstas Arkkitehdit och Suunnittelutoimisto Koko3 ansvarar för.

Bakgrundsuppgifter

Helsingfors stadshus interiör förnyades grundligt utifrån arkitekt Aarno Ruusuvuoris tävlingsseger under åren 1965–1970. Ruusuvuori planerade också den andra saneringen av kvarteret på 1980-talet. Stadshuset och entréhallen med dess monumentaltrappor och stora konstverk är ett  framträdande verk inom modern finsk arkitektur. I ändringsarbetena beaktas entréhallens arkitektoniska värden och skyddsaspekter.

Upplysningar

Kontaktchef Sanna-Mari Jäntti, Helsingfors stadskansli, e-post: sanna-mari.jantti(at)hel.fi
‎City Design Manager Päivi Hietanen, Helsingfors stadskansli, e-post: paivi.hietanen(at)hel.fi