Ärtholmen får ett konstplank på nästan en kilometer

Busholmen
8.6.2018

I Ärtholmsstranden i Helsingfors byggs som bäst södra Helsingfors nya landmärke: ett imponerade konstprytt byggplatsplank på nästan en kilometer. Konstplanket avgränsar byggplatsen från strandområdena som förblir i allmänt bruk och det kommer att ge liv åt Ärtholmen i flera år. Plankets delar kommer också att byta plats och flyttas när byggandet framskrider.

440 000 kryssningspassagerare kommer årligen till Helsingfors och när de från och med nästa år anländer till kajen i Ärtholmen är det färgglada planket bland det första de ser. Ärtholmen är dessutom en populär plats där många vistas under fritiden särskilt sommartid, vilket betyder att tusentals stadsbor också kommer att beundra planket.

Helsinki24h är en upptäcktsresa till Helsingfors

Våren 2017 ordnade Helsingfors stad och Aalto-universitetet en tävling för studerande inom grafisk design för att få fram illustrationer till planket. Vinnarna i tävlingen var Armi Teva och Miia Puustinen. Det vinnande bidraget, Helsinki24h, består av 24 illustrationer som visar Helsingfors från morgonen till natten. Varje illustration representerar en timme av dygnet och tar åskådaren med på en resa genom köpcentrum i förorterna, gator i stadskärnan och vardagen i Helsingfors.

På planket syns också pärlor som inte finns med på turistkartorna och som turisterna annars kunde missa. Helsingforsborna kan känna igen bekanta torg och minnas morgnar med snöslask och sommarnätter, men även se sin hemstad ur nya perspektiv. I fortsättningen tar verket Helsinki24 emot Ärtholmens växande stadsdel och alla som rör sig längs dess strand.

”Verket Helsinki 24h är en fin start på områdesbyggandet i Ärtholmen. Konstplanket leder kryssningspassagerarna till staden och erbjuder stadsborna överraskande vyer längs strandrutten. Planket har titthål för alla som är intresserade av hur byggandet framskrider”, konstaterar direktören för områdesbyggprojektet i Västra hamnen, Outi Säntti vid Helsingfors stad.

Konstplanketöppnas officiellt på Helsingforsdagen den 12 juni

Konstplanket Helsinki 24h öppnas officiellt som en del av Helsingforsdagen den 12 juni kl. 17 i Café Birgitta. Invigningen är öppen för allmänheten. Öppningsceremonin består bland annat av musik och konstnärerna berättar om de platser och människor som är avbildade på staketet. Dessutom ordnas en paneldebatt om utvecklingen av Helsingfors och Ärtholmen. Mer information om öppningen av konstplanket (på finska): http://www.helsinkipaiva.fi/tapahtuma/hernesaaren-taideaidan-avajaiset/

IÄrtholmen byggs hem för över 7 000 invånare

Byggandet av Ärtholmen till ett nytt bostadsområde inleds i år med att lagerhallarna i området rivs. Byggplatsplanket avgränsar rivnings- och byggarbetsplatsen från gatu- och strandområdet. Ärtholmen blir en livlig stadsdel för boende, turism och fritid. I området byggs huvudsakligen flervåningshus med hem för 7 500 invånare. Ärtholmen kommer också att få 4 000 arbetsplatser, en kaj för kryssningsfartyg och mångsidiga turist- och fritidstjänster.

De nuvarande byggnaderna i området rivs med undantag av Fords fabriksbyggnad, Munkholmens företagshus och Suomen Viljavas lager. Löyly och Café Birgitta stannar också kvar. Ärtholmen byggs till största delen på 2020-talet.