Den historiska Georgsgatans simhall renoveras för att vara ännu mer kundorienterad

Centrum
30.11.2021
Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och reform av tjänster under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och reform av tjänster under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Georgsgatans simhall är en av de mest älskade platserna för fritidsaktiviteter i Helsingfors. Trots sin kompakta storlek drar den historiska simhallen som har behållit sitt ursprungliga utseende 300–800 kunder varje dag och är det stämningsfullaste som Helsingfors har att erbjuda för många stadsbor och turister.

Georgsgatans simhall är den första simhallen i Finland och var den enda offentliga i årtionden. Den ritades av arkitekt Väinö Vähäkallio och invigdes den 4 juni 1928. Georgsgatans simhall var ursprungligen ett hus med flera olika tjänster, där man inte bara hittade badmöjligheter, men också en tennisbana, ett fysikaliskt institut, en frisörsalong, en dansskola, en strykningsanläggning och en dansrestaurang. Också idag erbjuder Georgsgatans simhall olika tjänster, såsom restaurang Café Yrjö, olika bastur, lounger på andra våningen, gruppmotion och ett gym.

Reformen planeras tillsammans med kunderna

Efter årtionden av flitig användning är det dags att genomföra en grundlig förbättring av lokalerna i byggnaden samt uppdatera vår uppfattning om vad det kan innebära att koppla av och bada i en vacker miljö som utstrålar gammaldags spastämning i mitten av stadens centrum. Reformerna i verksamheten syftar till att tillhandahålla mer kundorienterade tjänster och förbättra påverkan och miljövänlighet i enlighet med Helsingfors stads program om kolneutralitet.

”Georgsgatans simhall är ett helt unikt mål i stadens idrottstjänster. Det är trevligt att vi kan reformera en sådan historisk pärla som den här så att den möter kundernas önskemål ännu bättre. Målet är att utvidga kundbasen för Georgsgatans simhall och att utveckla mångsidigheten av lokalerna tillbaka mot ”ett hus med flera tjänster” genom att öka gruppmotionsmöjligheterna”, säger Kara Koskinen, teamchef för Georgsgatans simhall.

Planeringen av reformen av Georgsgatans simhall kommer att ske i etapper. Kultur- och fritidssektorn håller för närvarande på att utarbeta en behovsutredning för simhallen, och utredningen kommer att behandlas av nämnden i februari 2022. Projektplanen upprättas under 2022 och byggnadsarbetena påbörjas i början av 2024. Den renoverade simhallen planeras att öppnas under sensommaren 2025.

Utvecklingsarbetet genomförs genom att lyssna på stadsborna. Kunderna inbjuds att delta i planeringen av tjänsterna och utrymmena, eftersom en framgångsrik reform kräver information om kundernas behov, önskemål och åsikter. De olika gemensamma planeringsaktiviteterna är utformade så att man kan delta i dem enligt sitt eget intresse och schema. Samutvecklingen inleds genom att erbjuda möjlighet att dela erfarenheter, ge feedback och kommentera förnyelseplanen på plattformen Säg din åsikt 30 november 2021–12 januari 2022 och genom att träffa stadsbor i Georgsgatans simhall under december. Inom kultur- och fritidssektorn anser man att det bästa sättet att bygga lockande tjänster som uppfyller kundernas behov och önskemål är att hitta lösningar tillsammans med stadsbor och samarbetspartner.

Mer information:

Helsingfors idrottsservice:

Kara Koskinen
Teamchef för Georgsgatans simhall
Kultur- och fritidssektorn, idrottsservice
kara.koskinen@hel.fi
040 1833676

Jyrki Inkinen
Enhetschef
Kultur- och fritidssektorn, idrottsservice
jyrki.inkinen@hel.fi
050 0502756

Deltagande i planeringen av Georgsgatans simhall:

Virve Hyysalo
Interaktionsexpert
Kultur- och fritidstjänster
virve.hyysalo@hel.fi
040 1685748

Grundlig förbättring av Georgsgatans simhall:

Mia Kuokkanen
Ledande arkitekt
Kultur- och fritidstjänster, enhet för lokaltjänster
mia.kuokkanen@hel.fi
040 5440247

Säg din åsikt 
Georgsgatans simhall