Det nya Helsingfors-dasset betjänar motionärer i Nybondas

Nordsjö
11.10.2022
Bredvid kåtan i Nybondas i Nordsjö togs ett Helsingfors-dass i användning torsdagen den 6 oktober. Kåtan och dasset betjänar rekreationsområdets besökare.

Bredvid kåtan i Nybondas i Nordsjö togs ett Helsingfors-dass i användning torsdagen den 6 oktober. Kåtan och dasset betjänar rekreationsområdets besökare.

”Dasset har två enheter, varav den ena har skötrum. Också kåtans vedlider finns i samma byggnad”, berättar projektplanerare Elina Nummi.

Helsingfors-dasset känner man igen på det stora hjärtat som pryder frontpanelen på träbyggnaden med gröntak. Byggnaden planerades av Arkkitehdit NRT och byggdes av Stara. Dasset i Nybondas förverkligades med finansiering från OmaStadi.

Stilfulla dass i det populära rekreationsområdet

Helsingfors-dasset i Nybondas är det andra i sitt slag. Med hjälp av den nya dasskollektionen bygger staden stilfulla dass i populära rekreationsområden och utvecklar så sina friluftstjänster.

Det första Helsingfors-dasset togs i användning för ett år sedan i Borgnäset i Gammelstaden. ”Antalet besökare var även på vintern drygt 2 000 per månad, och sommartid fördubblandes besökarantalet. Responsen på svarta tavlan inne i dasset har varit nästan endast uppskattande”, säger Nummi.

Helsingfors stad utarbetar just nu en riktlinje för naturtjänster där man granskar tjänsterna i alla rekreationsområden och utvecklingsbehoven. Med hjälp av riktlinjen fastställer man även platserna för framtida dass.

Dassgödslet från Helsingfors-dassen komposteras till jordförbättringsmedel på HRM:s Metsäpirtti komposteringsfält.

Läs mer:

 

Nyhet 27.9.2022: Tjänster för friluftsfolket utvecklas i Helsingfors
Projektet OmaStadi Fler allmänna toaletter i Helsingfors