Användarna av tjänsterna i Östra centrum kommer från hela det östra stordistriktet med 110 000 invånare. Bara ett metrostopp bort, i Kvarnbäcken, reser sig världens smartaste campus för fastighets- och byggbranschen. Dess tusentals studerande och lärare kommer också att öka kundantalet i Östra centrums restauranger och butiker framöver.

Överlägsna tjänster i Östra centrum

Itis, som är ett av de största köpcentren i Finland, har över 120 butiker, 50 tjänster samt tiotals restauranger och kaféer. Mitt i köpcentret finns Finnkinos biograf med nio salar och Finlands största IMAX-teater.

Från Itis kan man ta sig längs den täckta gång- och affärsbron Hansabron till köpcentret Easton på andra sidan Österleden. Easton fokuserar främst på mat. Där finns en K-Citymarket-mataffär och flera restauranger. På andra sidan korsningen mellan Österleden och Ring I finns en Prisma-affär.

I eller nära Östra centrum finns även kulturcentret Stoa, service- och verksamhetscentret Iiris för synskadade, en simhall och tenniscentret Smash Center.

Kvarnbäckens campus

I Kvarnbäcken, alldeles intill Östra centrum, har staden byggt ett campus för yrkeshögskolan Metropolia. På samma campusområde byggs under de närmaste åren även en bas för studerande inom byggbranschen vid Stadin ammattiopisto. Tillsammans kommer Metropolias och Stadin ammattiopistos verksamheter att skapa ett campus för smarta och rena lösningar. De studerande utbildas till yrkespersoner inom fastighets- och byggbranschen i tätt samarbete med varandra och med företag inom olika branscher.

På campusområdet byggs också ett nytt språkgymnasium, som ersätter det tidigare språkgymnasiet i Östra centrum. Antalet studerandeplatser ökar med ca 300 jämfört med nuläget.

Läs mer om Kvarnbäcken >>

Uppdaterad 5.1.2022