Ljud- och ljuskonstverket Utu – Dröm Status kan upplevas på Kronbergsstranden under fyra dagar 14.10–17.10.2021.

Likt en dimma som stiger ur havet uppstår i Oljetank 468 en varelse, som det är svårt att ta blicken ifrån. Ljud, ljus och dimma dansar tillsammans och skapar en figur i rummet. På den kan du projicera drömmar du minns, önskningar och berättelser som flyter upp ur det undermedvetna. Dimman som ändrar form är som nyårstenn eller en vindburen molntapp. Den låter varje besökare stanna upp och förundra sig över vad som ska träda fram ur dimman nästa gång. Utu är ett verk som tar drömmars form och vill väcka vårt intresse för att drömma.

Utu – Dröm Status

För fyra dagar 14.–17.10. kommer ljus- och ljudkonstverket Utu – Dröm Status att byggas upp i Cistern 468. Verket kommer att spelas varje dag från klockan fem till klockan tio på kvällen.

I år kan verket också upplevas inne i oljetanken, med ett begränsat antal besökare åt gången. Vi önskar att besökare ska använda en ansiktsmask inne i tanken. Du kan också lyssna på verket utifrån.

Man får fotografera och filma verket fritt. Var snäll och använd #siilosoi när du delar bilder och videor på sociala medier.

Utu – Dröm Status
Cistern 468, 14.10.–17.10.2021 kl. 17–22
Aki Päivärinne, ljud
Jari Vuorinen, ljus
Ilkka Paloniemi, kuratering

Cistern 468

På Kronbergsstranden i Helsingfors byggs det ett nytt bostadsområde där offentlig konst, i synnerhet ljuskonst, spelar en viktig roll i planeringen och genomförandet. År 2012, när Helsingfors var världens designhuvudstad, skapades ett permanent ljuskonstverk, Cistern 468, i en av Degerö oljehamns sista cisterner.

Senare har man också kunnat hyra cisternen för olika evenemang, och på hösten har man brukat hålla öppet hus under tre veckoslut i september–oktober då allmänheten kunnat besöka cisternen och njuta av ljuskonstverket.

Eftersom coronaviruspandemin begränsar möjligheterna att ordna offentliga evenemang föddes år 2020 tanken att skapa en ny slags upplevelse som man kan uppleva utanför cisternen.

Annan ljuskonst på Kronbergsstranden

Kronbergsstranden blir ljusets stadsdel som kan beundras från innerstaden, till havs och från kringliggande öar. Belysningen och ljuskonstverken kommer att göra Kronbergsstranden till ett unikt bostadsområde. Verken installeras allteftersom nya byggnader upprättas. Kronbergsstrandens ljuskonst genomförs enligt principen om att avsätta en viss procent av byggbudgeten för ändamålet, vilket innebär att av de medel som byggherrarna reserverat för sina byggprojekt avsätts cirka en procent till konst. Läs mer om ljuskonsten på Kronbergsstranden >>

Medan du besöker cisternen kan du samtidigt också bekanta dig med de övriga ljuskonstverken på Kronbergsstranden. Med hjälp av kartan nedan hittar du de andra verken på området.

Att ta sig till cisternen

Av allmänna transportmedel kör bussen 88 från Hertonäs metrostation närmast cisternen på Kronbergsstranden. Den närmaste hållplatsen ligger på Hundholmsvägen (H4695 Håkansviksgatan), och därifrån är det cirka 800 m till cisternen längs Skärgårdsflottsgatan och strandleden. På samma ställe ligger också den närmaste stadscykelstationen.

Man kan också ta sig till cisternen med bil genom att köra till västra ändan av nuvarande Hundholmsvägen och sedan svänga till vänster på Skärgårdsflottsgatan. Det finns en parkeringsplats på Skärgårdsflottsgatan mellan Turumagatan och Astridsgatan. Från parkeringsplatsen går en vandringsled (300 m) i närheten av stranden.

På kartan nedan kan du se vägen från busshållplatsen och från parkeringsplatsen. Leden till konstverket är inte svårframkomlig, men den är inte helt tillgänglig. Under perioden då verket visas upp finns det en toalett i närheten av konstverket.

Kartan till Cisternen

Säkerhet

På grund av coronasituationen tar vi hand om varandra och beaktar andra besökare när vi rör oss i närheten av konstverket. Håll alltså avstånd från personer som inte tillhör den egna gruppen.

Vi hoppas att du använder andningsskydd när du besöker konstverket. Vi hoppas också att du använder andningsskydd på bussen om du åker buss dit.

Om du behöver nysa eller hosta ska du följa instruktionerna och nysa eller hosta i armvecket. Var snäll och stanna hemma om du lider av symptom som tyder på en luftvägsinfektion. Tack för att du visar hänsyn!

Uppdaterad 13.10.2021